Libertatea de a alege

 

Este libertatea noastră reală în ziua de azi? Ne mai putem considera liberi în adevăratul sens al cuvântului? Sau suntem de fapt manipulaţi de alte persoane?

Sau suntem manipulaţi să credem că suntem liberi?

 Dacă aş fi doar sceptică aş crede că de fapt omenirea nici nu a avut vreodată libertatea totală, fie ea de gândire, de exprimare sau de acţiune. Asta deoarece din cele mai vechi timpuri au apărut şi normele sociale, administrative, de organizare, politice, religioase care au fost considerate de unii drept tot atâtea modalităţi de constrângere a libertăţii umane şi de limitare a gândirii, exprimării sau acţiunilor sale.

 Includerea omenirii în nişte tipare comportamentale, determinarea respectării unor şabloane sociale ne poate duce cu gândul la limitarea posibilităţilor de exprimare liberă a adevăratei naturi umane. În ziua de azi există o puternică manipulare a omenirii prin intermediul informaţiilor cu care suntem bombardaţi zilnic, fie că este vorba de media, de ştiri, de panourile publicitare sau de zvonurile diseminate tot de….oameni!

 Dacă aş fi doar optimistă, aş crede că niciunei persoane nu îi poate fi luată libertatea sa de gândire, exprimare şi acţiune, atâta timp cât aceasta nu eludează normele societăţii în care trăieşte, cât nu contravine principiilor morale ale societăţii. Aşadar libertatea pare a fi de fapt o consecinţă a respectării unei constrângeri impuse tot de societate! Deci tot noi suntem cei care ne limităm de fapt starea de libertate!

 Dar pentru că mă pot caracteriza ca o persoană optimistă, dar şi realistă în acelaşi timp, vreau să cred că de fapt nu există şi nu a existat niciodată libertatea în stare pură, o libertate 100% a omenirii, ci depinde foarte mult de fiecare gradul de libertate pe care doreşte, îl asumă şi îl foloseşte în viaţa sa. Suntem până la urmă beneficiarii liberului arbitru, suntem beneficiarii unei conştiinţe, ai unui mental şi ai unor valori şi credinţe proprii, pe care nimeni nu ar trebui să ni le modifice, anuleze, perimeze sau interzice.

 Este acea libertate a fiecăruia dintre noi de a alege ce viaţă dorim să trăim, ce profesie să ne alegem, ce alimentaţie să avem, ce valori să adoptăm în viaţă, ce credinţă să urmăm. Suntem de fapt co-creatorii propriei noastre vieţi, suntem reflectarea şi materializarea propriilor noastre gânduri, dorinţe, aspiraţii, idealuri.

 S-a dovedit de-a lungul timpului că fiecare gând care se naşte în mentalul nostru, în subconştientul nostru şi este exprimat ajunge să se materializeze în viaţa noastră.

Orice gând al nostru, o dată exprimat la nivel de subconştient este preluat de mentalul nostru şi transformat, transpus în acţiunea respectivă. Astfel ajungem să ne creăm lumea în care trăim tocmai din lumea noastră imaginară. Nu degeaba se spune: “ Ai grijă ce îţi doreşti, că s-ar putea realiza!

 Nu vi s-a întâmplat acest lucru: să vă gândiţi la ceva sau la cineva şi apoi acest lucru să se întâmple sau acea persoană să apară în viaţa voastră? De obicei tindem să considerăm aceste întâmplări din viaţa noastră ca simple coincidenţe sau le punem pe seama hazardului sau a norocului, dar de fapt sunt consecinţele materializării propriilor noastre gânduri. Aceste întâmplări sunt de fapt ilustrarea sau dovada dacă vreţi a unor principii sau reguli vechi de când lumea după care este organizat Universul.

 Sunt principiile sau legile Universului. Sunt acele secrete bine păzite, dar ştiute de când lumea şi cunoscute sub numele de Legea atracţiei. Aceasta reprezintă baza Programării Neuro-Lingvistice.

 Dar despre Legea atracţiei şi Programarea Neuro-Lingvistică promit să revin curând cu alte articole.

Cristina Toma

Expert Evoluţie Personală

Etichete: , , , , , ,


%d blogeri au apreciat asta: