Despre COACHING

Te invit sa citesti mai multe despre ce inseamna coaching-ul intr-un articol pe care l-am scris in 2010:

   Coachingul-iată o noţiune relativ nouă, aparuta si mediatizata in tara noastra in ultimii 5 ani, o profesie ce capătă o tot mai mare însemnătate şi aplicabilitate şi în sfera profesională românească.        CV

Coaching-ul provine din sport( antrenarea sportivilor), iar in SUA exista si se practica inca din 1975.

Coachingul este o profesie aparte, ce necesită anumite competenţe specifice şi nu se înscrie în nicio tradiţie sau într-un anume curent psihologic.

Prin coaching persoanele sunt ajutate să îşi atingă obiectivele profesionale sau personale.

Diferenţele dintre coaching şi psihologie sunt evidente dacă ne gândim că în psihologie se rezolvă problemele din prezent prin analizarea trecutului pacientului, identificarea unor traume şi vindecarea acestora, pe când în coaching trecutul nu are nicio relevanţă, acesta operând cu momentul prezent şi acţionând în crearea şi conturarea unui viitor pe măsura aşteptărilor fiecărei persoane.

Coachingul este mai degrabă procesul prin care o persoană ghidează, însoţeşte, este îndrumătorul unei alte persoane pe drumul dezvoltării şi atingerii performanţei pe care aceasta şi-a propus-o.

Coach-ul este un soi de mentor ce facilitează atingerea obiectivelor propuse de o persoană, fără a oferi însă soluţii acesteia. Fiecare persoană asistată de coach îşi găseşte singură soluţia cea mai adecvată ei pentru atingerea propriilor obiective propuse.

Coach-ul nu va oferi niciodată soluţii, ci doar îndrumare şi asistenţă pe parcursul găsirii celei mai adecvate soluţii proprii fiecărei persoane.

Eu aş denumi coachingul într-un mod mai plastic ca fiind o călătorie pe care o persoană alege să o facă însoţită de un coach, al cărui rol va fi să îl ghideze pe ce drum să meargă, să îi ofere variante de itinerariu, dar numai acea persoană va şti cel mai bine care este drumul său.

El este singurul care alege pe ce drum să se ducă-modalităţile de realizare a obiectivelor propuse-, cu cine să meargă şi de ce anume va avea nevoie pe acest drum- care îi sunt resursele necesare- şi tot el este singurul care va şti când a ajuns la destinaţie- când a realizat obiectivul.

O dată călătoria încheiată şi obiectivul atins, călătorul se va cunoaşte mult mai bine pe sine cu calităţile sale şi aspiraţiile, valorile şi visele proprii şi va şti să îşi fixeze noi obiective pentru dezvoltarea şi împlinirea sa ca profesionist şi ca persoană.

Reţineţi că procesul de coaching este o călătorie în care busola este la voi, numai voi ştiţi să vă orientaţi cel mai bine pentru a ajunge acolo unde v-aţi propus, pentru a vă realiza obiectivul. Deşi aveţi un ghid la dispoziţia voastră pe tot parcursul călătoriei, nu uitaţi că busola se află numai în mâinile voastre. Doar de voi depinde dacă sau cum sau când ajungeţi la destinaţia pe care v-aţi propus-o!

Vă invit aşadar să pornim împreună în această călătorie minunată!

Inscrieri pentru sesiuni de Life & Career Coaching va rog sa faceti printr-un email la zona_wellness@yahoo.com cu numele vostru, varsta, ocupatia actuala, orasul, tara, telefonul si obiectivul sau situatia din viata profesionala sau personala pentru care solicitati ghidare.

Cu mult drag,

CRISTINA TOMA

Transformational COACH, TRAINER & SPEAKER Motivational Certificat de JOHN MAXWELL( 40 de ani experienta de dezvoltare personala, nr.1 mondial in ultimii 7 ani consecutivi in leadership si dezvoltare personala).

 


%d blogeri au apreciat: